Crteži Davora Vrankića

Davor Vrankić, likovni umjetnik iz Hrvatske cijenjena je osoba u svijetu suvremene umjetnosti. Rođen je u Osijeku, živi i radi u Parizu, a izlaže kako diljem Europe tako i na drugim kontinentima.

Profesionalni i životni put vodio ga je svugdje pomalo. Na Likovnoj akademiji u Sarajevu započeo je sa studiranjem, a u Zagrebu diplomirao. Odmah nakon toga odlazi u Francusku gdje nastavlja sa stvaralačkim traženjem, radi kao učitelj crtanja i nastavlja sa studijem umjetnosti.

Davor VrankićKoristeći poznanstva stečena u kulturnim krugovima Pariza, odlučuje se na odlazak u SAD nekih desetak godina kasnije. Ono što mu se tada dogodilo u New Yorku, ispostavilo se dugoročno odličnom stvari. Kradljivac mu je ukrao kofer s radovima koje je planirao prezentirati nekolicini umjetničkih galerija. Međutim, sudbina je htjela da kupac radova bude dizajner Albert Mantilla koji je stvarnoga vlasnika – Vrankića – kontaktirao pronašavši njegove podatke u kupljenom koferu. A kupio ga je skupa sa svim radovima – nasred ulice!

Tako je Vrankić osim u Europi afirmaciju doživio i u Sjedinjenim Državama, a njegovi su radovi dio stalnoga postava njujorškog Muzeja suvremene umjetnosti – Museum of Modern Art ili MoMA – u kojemu se nalaze radovi brojnih umjetnika svjetskoga glasa. Poznati kolekcionar Ronald Steven Lauder u svojoj zbirci umjetnina sadrži nekoliko Vrankićevih crteža.

Ovaj je autor jako produktivan, s brojnim grupnim i samostalnim izložbama iza sebe. Ne podilazi aktualnim trendovima u slikarstvu, radi prema vlastitim vizijama. Specifični za njegov izričaj crteži su koje, iako su vrlo kompleksni, izrađuje običnom olovkom na papiru. Još je nešto svojstveno njegovim crtežima, a to su veliki formati na kojima ih izrađuje. Za razliku od svojih kolega, Vrankić ne priprema unaprijed svoja djela, već čeka da ga ponese trenutni osjećaj u izražavanju. Elemente kojima se koristi posuđuje iz svijeta stripa, SF-a, gotičke mistike, fotografije, digitalne tehnologije i suvremene pop kulture, pa se malo nalazi u budućnosti, malo u sadašnjosti i malo u prošlosti.