O nama

Na ovim stranicama možete pronaći članke o povijesti hrvatske umjetnosti. Među njima se nalaze pregledi značajnih povijesnih razdoblja poput prapovijesne umjetnosti, antičke umjetnosti, srednjovjekovne umjetnosti i važnih stilskih razdoblja romanike, gotike, renesanse, baroka i rokokoa. Uz to, možete pronaći i članke o hrvatskim umjetnicima koji su ostavili najveći trag poput Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Vjekoslava Karasa i Miroslava Kraljevića, kao i informacije o slikarskim grupama i pokretima u 20. stoljeću.

Sve više jača interes za upoznavanjem povijesti umjetnosti. Kroz nju se mogu upoznati promjene političkih i društvenih okolnosti kroz koje su prolazili određeni narodi. Tako je i povijest hrvatske umjetnosti vezana uz utjecaj zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga, kao i sve značajne povijesne promjene koje su se u tom krugu događale. Od propasti Rimskog Carstva, preko dominacije kršćanstva u srednjem vijeku i slabljenja tog utjecaja tijekom renesanse, sve do modernog doba obilježenog znanstvenim, tehničkim, ali i društvenim revolucijama. Područje Hrvatske tijekom tog vremena često se nalazilo usred ozbiljnih političkih problema, poput rascjepkanosti teritorija između različitih država, ugroze od strane Turaka, pokušaja zatiranja nacionalnog identiteta i brojnih previranja u 20. stoljeću. Ipak, hrvatski umjetnici ne samo da su u takvim uvjetima uspjeli djelovati, nego su bili posve u skladu sa širim umjetničkim kretanjima i nerijetko ostavili svoj trag i izvan hrvatskih granica.

U posljednje vrijeme jača i turistička djelatnost u Hrvatskoj, a mnogim turistima upravo je upoznavanje kulturnog nasljeđa ono po čemu pamte svoja putovanja. Svi veliki hrvatski gradovi u sebi nose prepoznatljiv umjetnički pečat, podsjetnik na vremena svog uzleta i razvoja. Posjetitelji tako mogu svjedočiti o hrvatskom nasljeđu: historicističkoj arhitekturi 19. stoljeća zagrebačkog Donjeg Grada, antičkom rimskom nasljeđu u Splitu i Puli, romaničkim i gotičkim crkvama u Zadru i Trogiru, srednjovjekovnim i renesansnim zidinama i građevinama u Dubrovniku, baroknom Varaždinu i baroknim zagorskim dvorcima. U njima su također otvoreni i brojni muzeji s izlošcima koji se kreću od upotrebne umjetnosti, koja pokazuje svakodnevni život, preko sakralne i religijske umjetnosti, sve do slobodnog umjetničkog izražavanja moderne i suvremene umjetnosti.