Širenje baroka i rokokoa

c01fa4a86eae0557cff73870e8a60a6aBarok i rokoko dva su stila koja su pokucala na vrata Hrvatske između 17. i 18 stoljeća. Na početku su bili korišteni samo na obalnom dijelu, ali lagano i čvrstim koracima ipak su “zarazili” i kontinentalni i cijeli unutrašnji dio naše zemlje. Kao građevinski ili arhitektonski stil, na samim su početcima bili korišteni uglavnom za ornametiranje samih crkvi. Tek kasnije, tijekom godina, proširili su se i na svakodnevne građevine.

Nerijetko u tako veličanstvenim građevina kriju se poznati restorani i casina najvećih gradova. Fascinantni su za vidjeti i za posjetiti. Nešto što se ne može doživjeti ako samo igrate on line Mummys Gold app. Odijenite se prikladno i poharajte barokna casina. Oduševit ćete se.

Sami oblici koji se koriste, ali i raskošni i skupi materijali poput zlata, ušli su sigurno u arhitekturu i dan danas fasciniraju naša srca i duše. To je jedno od bogatijih i raskošnijih razdoblja koje je zahvatilo cijelu Europu i koje je ostavilo mnogo prekrasnih znamenitosti koje treba svakako posjetiti.

Sama definicija rokokoa toliko je fascinantna da ćete ostati zapanjeni.

Možda nećete vjerovati, ali skoro svi dijelovi Hrvatske imaju izuzetne spomenike i umjetnine koje će vas vratiti u razdoblje rokokoa i baroka. Uglavnom su to crkve koje su ostale netaknute i koje svakako morate posjetiti. Kada uđete u jednu od takvih građevina, osjetit ćete dah prošlosti kako vas obuzima. Duh raskoši i originalnosti. Umjetnici toga vremena ni u kojem slučaju nisu htjeli biti zaboravljeni, a i neće. Umjetnost rokokoa i baroka jedinstvena je na svijetu.

Sjever ili jug, zapad ili istok Hrvatske, svaki kutak odličan je za upoznavanje ovog divnog doba i građevina te ljepote koja nam je ostavljena na čuvanje.