Širenje gotike

Kathedrale_1Gotika se u Hrvatskoj javlja s relativnim zakašnjenjem u odnosu na brzo širenje u Europi, ali je u hrvatskim krajevima utjecala na umjetnost ne samo u 13. i 14. stoljeću, već se ponegdje njezin utjecaj odužio sve do 17. stoljeća. To je razdoblje u Hrvatskoj obilježeno nastankom vlastele, viteške kulture i gradskih komuna.

U takvoj kulturi velika je potreba za fortifikacijom koja je u gotičkom razdoblju obilježena kulama oblika kvadratnih prizmi, primjeri čega su utvrda Medvedgrad kod Zagreba iz 1260. godine, Hum i Motovun u Istri te ponajprije Dubrovačke zidine i kule, koje su dograđivane i u kasnijem renesansnom stilu. I unutar samih zidina nalaze se primjerci gotičkih skulptura, a javne zgrade iz 15. st. poput Kneževog dvora i Divone s komibnacijama gotičkih šiljastih i renesansnih zaobljenih lukova spoj su tih dvaju stilova.

Tijekom provale Tatara 1240. godine potpuno je uništena Zagrebačka katedrala u romaničkom stilu, te je 1276., nakon što je Zagreb postao slobodni kraljevski grad, biskup Timotej krenuo u izgradnju nove katedrale. Izvorno je zamišljena u kombinaciji romaničkog i gotičkog sila s visokim križnorebrastim svodovima, ali okruglim tornjevima. Brodovi i svod dovršeni su u 15. stoljeću, a zbog napada Turaka umjesto zvonika sagrađena je renesansna utvrda oko same katedrale. Prvi zvonik izgrađen je tek u 17. stoljeću, a čitavo zdanje poprimilo je barokne vizure. Današnji izgled katedrala je stekla tek u 19. stoljeću izgradnjom dvaju zvonika u neo-gotičkom stilu.

Gotička skulptura bila je razvijena, ali je dobrim dijelom uništena prilikom napada Turaka. Primjer rane gotike je Radovanov portal u Trogiru, a primjer razvijene gotike portal na crkvi sv. Marka u Zagrebu sa svojim drvenim skulpturama. Slikarstvo gotike također je slabo očuvano, s najviše primjeraka u Istri, poput freski Vicenta iz Kastva. U ovom razdoblju nastaju i prvi ilustrirani rukopisi, među kojima je najznačajniji Misal Hrvoja Vukčića-Hrvatinića, podsjetnik na hrvatsku vitešku kulturu tog vremena.