Utjecaj renesanse

copy-of-img_2548U petnaestom i šesnaestom stoljeću, dok je Europa bila u procvatu renesanse, Hrvatska je bila podijeljena između mletačke i austrijske vladavine. Dio je bio i pod turskom okupacijom. Slobodna umjetnost se širila u južnoj Dalmaciji i nezavisnoj Dubrovačkoj Republici.

Juraj Dalmatinac, koji je povezivao gotički i renesansni stil umjetnosti je bio začetnik renesanse u prvoj polovici šesnaestog stoljeća. Izgradio je šibensku crkvu svetog Jakova, kulu Minčetu u Dubrovniku te oltar svetog Staša u Splitu. Ubraja se u najznačajnije tadašnje umjetnike, te je poznat i po svojim radovima u Italiji. Najpoznatiji se nalazi u gradu Anconi i riječ je o portalu u crkvi svetog Frane. Njegovi nasljednici su Nikola Firentinac i Andria Aleši koji su dovršili katedralu u Šibeniku i sagradili kapelu svetog Ivana Ursinija u Trogiru.

Ljetnikovci i palače dubrovačke vlastele predstavljaju vrhunac renesansne arhitekture. Nalaze se u samom gradu, na rijeci Ombli i Lapadu, na otocima Hvaru i Visu. Kao primjer za renesansnu utvrdu možete pogledati Trakošćan i Veliki tabor u Zagorju, te kulu u Zagrebu u blizini zagrebačke katedrale.

Najviše ljetnikovaca i ostalih građevina ćete naći uz dalmatinsku obalu. Budući da troškovi putovanja uz obalu nisu povoljni, potrebno je ponijeti nešto novca koji istovremeno možete iskoristiti na aplikaciji Spin Palac koja vam istovremeno može skratiti vrijeme tijekom dugotrajnih putovanja.

Gradnju grada Karlovca, koja je počela 1579. godine, financirali su skoro svi vladari u Europi, budući da je to bio najveći projekt onoga doba. Trebao je biti u obliku šesterokuta kao idealni renesansni grad i okružen zidinama. Također je trebao imati pravokutne ulice i središnji trg.

Dubrovački slikari su najviše obilježili renesansno doba svojim radovima koji uključuju oltarne triptihe i politriptihe. Julije Klović i Andrija Medulić su postali najznačajniji hrvatski renesansni umjetnici zbog svojih radova u Italiji i ostavili velik utisak na talijansku renesansnu umjetnost.